Babinet.cz  /  Recepty  /  Dietní kuchyně  /  Chléb nemusíte mazat jen máslem. Vyzkoušejte zajímavé recepty!

Chléb nemusíte mazat jen máslem. Vyzkoušejte zajímavé recepty!

4.3.2017 - redakce Babinet.cz

Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. Dodává nám energii, vitamíny řady B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na něm snad vůbec nejlepší? Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi. S tím nám také mohou pomoci značky kvality - například Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zase zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové.  Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek. Při výběru surovin vám pomohou loga kvality, která najdete na obalech.

Ingredience na koláč:

  • Listové těsto
  • 400 g cibule
  • 50 g slaniny
  • Špetka mletého kmínu
  • 2 vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • Muškátový oříšek
  • Olej
  • Sůl, pepř

Ingredience na drobenku:

  • 3 plátky chleba
  • 2 plátky slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř
  • 20 g másla
  • Hladkolistá petržel

Postup:

  1. Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečícím papírem.
  2. Do pečícího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180°C asi 15 min.
  3. Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.
  4. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje.
  5. Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.
  6. Z předpečeného těsta sejměte pečící papír s fazolemi.
  7. Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta.
  8. Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete.
  9. Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče.
  10. Na závěr koláč pokryte drobenkou a pečte na 180°C asi 30 min, nebo dozlatova.

Topinka s hovězím steakem a žampiony

Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.

Ingredience:

  • 4 silnější plátky chleba
  • 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti
  • Špetka drceného kmínu
  • Čerstvý tymián
  • 1 cibule
  • 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička)
  • Olej
  • Sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g másla + máslo na potření topinky
  • Čerstvý špenát

Postup:

  1. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte.
  3. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
  4. Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.
  5. Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem.
  6. Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu.
  7. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku.
  8. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.
  9. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.
  10. Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.
  11. Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.

Salát s chlebovými krutony

Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba ovoněného stroužkem česneku. Věděli jste, že i chleby se prodávají s oceněním kvality?

Ingredience:

  • 4 rajčata
  • 1 okurka
  • Polníček
  • 1 červená cibule
  • Dýňová semínka
  • Citron
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek tymiánu
  • Olivový olej
  • Voda
  • Sůl, pepř
  • 4 plátky včerejšího chleba

Postup:

  1. Zeleninu omyjte a očistěte.
  2. Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem.
  3. Do misky vymačkejte šťávu z ¼ citronu a přidejte i špetku kůry a obraný tymián.
  4. K citronové šťávě vmíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje. Přidejte sůl a pepř.
  5. Zálivku dobře promíchejte a vlijte k zelenině. Promíchejte.
  6. Chléb rozložte na plech a pokapejte olejem. Nechte ho zapéct na 180°C dozlatova.
  7. Než se zapeče chléb, orestujte lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje. Poté je odstavte a osolte.
  8. Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem.
  9. Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.

3 tipy na chutnou a zdravou svačinu

Hledáte tip, jak obohatit svoji běžnou svačinu? Připravili jsme pro vás tři, které máme nejradši. A jaký z nich je podle vašeho gusta? Zakousněte se do čerstvého chleba s křupavou kůrkou a je už jen na vás, jestli se vám na jazyku rozprostře svěží chuť ředkviček a tvarohu, nebo si pochutnáte na šunce a volském oku.

1) Svačina s vejcem, šunkou a špenátem

Ingredience:

  • Čerstvý chléb
  • Máslo
  • Vejce
  • 2 plátky šunky
  • Čerstvý špenát
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete máslem.
  2. Na jeden chléb poklaďte šunku a na druhý listy špenátu.
  3. Na pánvi rozehřejte kousek másla a až bude dostatečně horké, rozklepněte vejce. To osolte a opepřete.
  4. Vejce opékejte, dokud bílek nebude pevný.
  5. Hotové volské oko přemístěte na šunkou doplněný chléb a přiklopte druhou částí se špenátem.

2) Svačina s ředkvičkami, okurkou a tvarohem

Ingredience:

  • Čerstvý chléb
  • Salátová okurka
  • Ředkvičky
  • Polotučný tvaroh ve vaničce
  • Tvrdý plátkový sýr (např. eidam)
  • 1 menší stroužek česneku
  • Čerstvá pažitka
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Do misky vložte tvaroh, přidejte nadrobno nasekanou pažitku a prolisovaný stroužek česneku.
  2. Osolte, opepřete a promíchejte.
  3. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
  4. Na jednu část chleba poklaďte sýr, na druhou na tenká kolečka nakrájenou okurku a ředkvičky.
  5. Zeleninovou část přiklopte chlebem se sýrem.

3) Svačina s řepou, kozím sýrem a medem

Ingredience:

  • Čerstvý chléb
  • Polotučný tvaroh ve vaničce
  • Řepa (oloupaná, pečená v celku)
  • Čerstvý kozí sýr
  • Med
  • Vlašské ořechy
  • Rukola

Postup:

  1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
  2. Na jednu část chleba poklaďte rukolu.
  3. Na druhou část poklaďte na tenká kolečka nakrájenou červenou řepu, přidejte plátky kozího sýru a nahrubo nasekané ořechy.
  4. Kozí sýr pokapejte medem a poté přiklopte druhou částí chleba.

Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

 

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Chřestová polévka s šunkovými kostičkami

    Kolik polévek umíš, tolikrát jsi kuchařem! Zvyšte si teď, v chřestové sezóně, svoji kuchařskou kvalifikaci a rozšiřte svůj polévkový repertoár...

  • Vepřová pečeně na víně

    Vepřové maso pomalu pečené v troubě na víně, doplněné skvělou chutí jablek a žampiónů, tak přesně toto je dnešní recept. Věříme, že jeho chuť...

  • Chorvatská musaka

    Dnes opět zabrousíme do našich diskuzních fór , kde se skrývají poklady, co se receptů týče. A tentokrát to bude kuchyně zahraniční. ...

  • Drbáky

    Téměř každou neděli jsme na ně chodívali k babičce. Tu vůni cítím dodnes, i když tady babička už dávno není. Knedlíky se zelím a pečené maso,...

Náš tip
  • Skvělou péči pro váš chrup – od zubní hygieny až po značkové implantáty - získáte na stomatologickém pracovišti AV dental v Praze.
  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!
  • Dodáváme originální parfémy a kosmetiku světových značek Armani, Dior, Chanel, Lacoste velice levně. Skladem máme 75 000 kusů parfémů a kosmetiky.
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • POZOR! Urologický čaj může při zánětu močového měchýře a ledvin uškodit!!!