Babinet.cz  /  Recepty  /  Dietní kuchyně  /  4 tipy na lehký oběd

4 tipy na lehký oběd

13.2.2017 - redakce Babinet.cz

Do začátku nového roku spousta lidí vstupuje s pár kily navíc a těžkým žaludkem. Mohou za to různé sváteční dobroty, kterými se o Vánocích a silvestru často přecpáváme. Kdo se chce nadbytečných tukových zásob zbavit, nemusí hned přejít na přísnou dietu. Stačí zařadit do jídelníčku lehčí a zdravější jídla a vše doplnit trochou pohybu. Přinášíme čtyři tipy na lehké obědy, které jsou jednoduché na přípravu, aby vám šlo hubnutí jednodušeji a s chutí.

Salát z luštěnin a hlívy

Suroviny

  • salát
  • 200 gramů žlutého hrachu
  • 150 gramů hlívy ústřičné
  • 1 žlutá paprika
  • 3 lžíce červené nakrájené papriky Znojmia
  • 2 mrkve

dresink

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 lžička medu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Žlutý hrách namočíme přes noc a uvaříme podle návodu.

V míse prošleháme ingredience na dresink – olivový olej, šťávu z citronu, nasekanou petrželku, hořčici a med. Podle chuti přidáme sůl a pepř.

Přisypeme ještě teplý hrách a dobře promícháme. K hrachu přidáme naloženou papriku, proužky čerstvé papriky a mrkev nakrájenou na slaboučká kolečka. Ještě jednou prohodíme.

Hlívu po žebrech natrháme na proužky. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a orestujeme dozlatova. Přidáme ji do salátu a hned podáváme.

Mrkvové placičky s červenou řepou a křenovým dipem

Suroviny

  • 1 červená řepa
  • 2 vejce
  • lžíce Křenex Znojmia
  • 3 mrkve
  • 150 ml zakysané smetany
  • olej na smažení
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Mrkve a řepu očistíme. Polovinu od každého druhu nastrouháme najemno a druhou půlku nahrubo.

Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Bílky ušleháme na sníh a žloutky smícháme s nastrouhanou zeleninou. Osolíme, opepříme a nakonec zapracujeme bílkový sníh.

Na dip smícháme křenex se zakysanou smetanou a dáme zatím stranou.

Na pánvičce rozehřejeme olej. Naběračkou nebo lžící odebíráme zeleninovou hmotu a rovnou ji vkládáme do oleje. Trochu ji rozhrneme do placičky a krátce opečeme po obou stranách.

Upečené placičky podáváme hned teplé s křenovým dipem.

Fenykl zapečený s tymiánem a bílým vínem

Suroviny

  • 4 kusy čerstvého fenyklu
  • 2 stroužky česneku
  • hrst černých oliv
  • 3 snítky tymiánu
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • krájená rajčata Otma Gurmán

Postup

Fenykl opereme, odřízneme dřevnaté řapíky a rozkrájíme na čtvrtky. Větší bulvy překrojíme klidně na osminky. Vložíme do osolené vroucí vody a 5 minut povaříme. Slijeme a necháme okapat.

Na pánvi rozpustíme máslo a dalších zhruba 10 minut fenykl opékáme. Potom ho vyjmeme z pánvičky a přendáme do zapékací misky.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. V pánvičce krátce orestujeme prolisovaný česnek, zalijeme bílým vínem a promícháme ode dna. Necháme chvilku prudce vařit. Potom stáhneme teplotu, vyklopíme na pánvičku plechovku krájených rajčat, přidáme tymián a ještě chvilku povaříme.

Hotovou omáčku přelijeme přes fenykl, přidáme černé olivy, posypeme parmazánem a dáme zapékat do předehřáté trouby.

Pečeme 15 minut, dokud omáčka nezhoustne a fenykl nezvláční.

Podáváme jako samostatné jídlo s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k pečenému masu.

Těstoviny s kuřecím masem, bazalkou a rajčaty

Suroviny

  • 300 gramů těstovin
  • 200 gramů kuřecího masa
  • cuketa
  • cibule
  • hrst bazalky
  • italská omáčka Otma Gurmán
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • strouhaný parmazán na posypání

Postup

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujte na rozpáleném oleji. Přidáme kuřecí maso nakrájené na menší kostky, osolíme a opékáme 10 minut.

Poté přidáme i cuketu nakrájenou na zhruba centimetrové kostičky a vaříme dalších 10 minut.

Mezitím uvaříme těstoviny (například penne nebo farfalle) v osolené vodě podle návodu.

Kuřecí maso a cukety zalijeme italskou omáčkou a necháme už jenom krátce prohřát.

Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře a zalijeme rajčatovou směsí. Ozdobíme čerstvou bazalkou a parmazánem a hned podáváme.

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Recepty z kapra

    TŘEBOŇSKÝ BAŠTÝŘSKÝ KAPR Tradiční pečení ryby po mlynářsku, tedy ochucené, obalené v mouce a následně pečené v tuku patří nejenom u nás...

  • Vánoce s Mlékárnou Valašské Meziříčí

    Mlékárna Valašské Meziříčí uvádí několik tipů na recepty vhodné pro adventní čas a Vánoce. Mlékárna má ve svém sortimentu kvalitní a chutné...

  • Polévka z pečených rajčat a paprik

    Dnes si připravíme vynikající polévku podle Karolíny Kamberské Potřebujeme : 700 g pevných dobrých rajčat 3 masité červené papriky ...

  • Skořicové cukroví

    Máte rádi skořici? Já ano, vlastně si třeba takový jablkový štrůdl či žemlovku a mnoho dalších sladkých dobrot bez ní neumím vůbec představit....

Náš tip