Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Tuniská inspirace - Pistáciová baklawa

Tuniská inspirace - Pistáciová baklawa

16.1.2017 - redakce Babinet.cz

Historie této pochoutky není dobře zdokumentována. Nejstarší recept ze 2 století před naším letopočtem, který se podobá dnešnímu dezertu, je medem pokrytý zákusek z vrstveného těsta z římských časů. Její současná podoba má pravděpodobně svůj původ v císařských kuchyních Istanbulu, nicméně o původu se stále dohadují zástupci řecké i turecké kuchyně. To nám ale nemusí vadit, hlavně že chutná.

Ingredience:

  • 16 listů těsta filo – lze nahradit listovým těstem
  • 200 g vyloupaných přírodních pistácií
  • 150 g mandlí
  • 150 g másla
  • 100g cukrové polevy
  • 4 polévkové lžíce vody z pomerančových květů (můžete vynechat, nebo koupit v obchodě s arabskými potravinami)
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • 200 g cukrového sirupu nebo rozpuštěného medu

 

Postup přípravy:

příprava nám zabere asi 45 minut, následně vaření zhruba 20 minut.

Rozmixujte pistácie s mandlemi.

Dejte do mísy, přidejte cukr, 100 g rozpuštěného másla a 2 polévkové lžíce vody z pomerančových květů.

Vložte první list těsta do formy. Potřete jej máslem.

Vložte druhý list těsta, opět jej potřete máslem a tak pokračujte u všech osmi listů těsta.

Těsto potřete směsí, připravenou v míse z rozmixovaných pistácií, mandlí atd.

Navrch poklaďte zbývajících osm listů těsta, potřených rozpuštěným máslem.

Pomocí ostrého nože nakrájejte na malé čtverečky o hraněasi 2 cm.

Vložte do vyhřáté trouby (180°) na 20minut. Hlídejte baklawu dobře, je třeba ji vytáhnout z trouby, když začíná zlátnout.

Mezitím si ohřejte v kastrůlku cukrový sirup, přidejte k němu zbytek pomerančové vody. Touto směsí polijte baklawu, pak nechte odpočinout 24 hodin, aby se roztok stačil dobře vsáknout.



Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz