Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Pikantní masová směs na topinky

Pikantní masová směs na topinky

8.1.2017 - AndreaP.

Topinka je krajíc chleba, který je opečený nasucho nebo na rozpáleném sádle, ztuženém rostlinném tuku nebo rostlinném oleji. Topinka se klasicky podává solená a lehce potřená česnekem. Může se podávat i s jinými přílohami, např. masovou směsí, tatarským biftekem, sázeným vejcem apod., potom může nést krajové názvy, např. Čertovo kopýtko (pálivá masová směs), Švejkovská (obložená šunkou, sýrem, nakládanou okurkou а volským okem), Šumavská (obložená míchanými vejci a nastrouhaným sýrem), atd.

Na pikantní masovou směs potřebujeme :

  • 30-40 dkg libového masa (vepřová kýta, kotleta nebo drůbeží)
  • 3 větší cibule
  • 1 větší paprika (1/2 do jídla, 1/2 na ozdobu)
  • 4 rajčata (3 do jídla, 1 na ozdobu)
  • 5 stroužků česneku (2 do jídla, 3 na topinky)
  • Solamyl
  • kečup ostrý
  • čili omáčka
  • sůl
  • sojová omáčka
  • trochu gril
  • koření
  • chléb
  • olej
  • 1 láhev dobrého červeného vína na zapití

 

Ve woku rozpálíme olej a vložíme na nudličky nakrájené maso a na plátky pokrájené 2 stroužky česneku, necháme asi 2 minuty osmahnout, přidáme lžíci až dvě (dle chuti) sojové omáčky, 1/2 lžičky grilovacího koření, 1/2 kávové lžičky soli (raději méně, protože kečup a sojová omáčka jsou také slané) a na slabé plátky na kroužky nakrájenou cibuli. Po 2 minutách přidáme nakrájenou na proužky papriku, rajčata, asi tak 1dcl ostrého kečupu (může být více) a trochu čili omáčky (dle oplechování naší ústní dutiny). Přidáme 1 až 1a 1/2 lžičky Solamylu (na zahuštění) povaříme další 2 minuty, aby paprika trochu změkla. Pak už jen ochutnáme a dle chuti a hustoty přidáme kečup, sůl nebo trochu čili. Wok odstavíme z ohně a přikryjeme poklicí.

Rozpálíme olej a osmažíme tak 8 topinek, natřeme česnekem, obložíme směsí, zasypeme roztrouhaným sýrem a ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete.

Z této směsi po přidání čalamády, trochu sladké sojové omáčky nebo cukru a 2 lžiček hořčice, vznikne domácí "katův šleh" a lze podávat s hranolky.

(zdroj Wikipedie)

Vaše názory

Další recepty

  • Maková buchta s ovocem

    Rychlá buchta ke kávě či čaji, která díky použitému ovoci a náplni bude vždy chutnat trošku jinak. Potřebujeme : 6 žloutků 300 g...

  • Lehký těstovinový salát s tuňákem

    Recept pro vás opět připravila kuchařka, autorka kuchařek a moderátorka Vendy spolu s desetibojařem Jirkou Sýkorou. K  výrobě tohoto chutného...

  • Salát z čočky, paprik, divokých bylin a Gorgonzoly

    Sýry mají v Itálii dlouho tradici a jsou neoddělitelnou součástí její světově oblíbené kuchyně. Hlavním regionem pro jejich výrobu je severní...

  • Výborná domácí salámová pizza

    Upečte si s námi výbornou domácí salámovou pizzu, kterou jistě ocení každý muž. Na 4 menší pizzy budeme potřebovat: 250 g hladké...

Náš tip