Babinet.cz  /  Recepty  /  Dietní kuchyně  /  Jáhlové rizoto s kuřetem

Jáhlové rizoto s kuřetem

7.1.2017 - AndreaP.

Tento recept je skvělý tip pro milovníky zdravé stravy. Jedná se o chutnou kombinaci jáhel, zeleniny a kuřecího masa.

Jáhly jsou bezlepková surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B.

Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se používají jako příloha obdobně jako rýže. Právě rýží byly tradiční jáhly vytlačeny (od novověku, především v Evropě kromě východní) – např. místo jahelníku nastoupil rýžový nákyp (resp. na slano rizoto).

Na dnešní recept potřebujeme :

  • 400 g jáhel
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 500 g červeného zelí
  • 1 cibule
  • 500 g kapusty
  • olej sůl
  • pepř
  • majoránka
  • petrželová nať
  • česnek



Na oleji osmažíme cibulku, přidáme řádně propláchnuté jáhly a opražíme. Zalijeme horkou vodou, osolíme a dusíme doměkka.

Na oleji mezitím osmažíme kuřecí maso, přidáme zelí a kapustu, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme, až se voda odpaří.

Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a sekanou petrželkou.

/zdroj Wikipedie/

Vaše názory

Další recepty

  • Mandlová roláda s náplní Nutella®

    Máme tu recept pro milovníky mandlí. Vyzkoušejte Nutella roládu, která může být i novinkou - sladkou tečkou na štědrovečerním stole. Na 15...

  • Tvarohové placičky

    Ingredience: 500 g tvarohu 1 velké vejce 3 plné lžíce polohrubé mouky 1 lžíce rozehřátého a vychladnutého másla Sůl ...

  • Vepřové plátky s jablečným zelím na víně

    Jablka jsou lehce k dostání na trhu celoročně, ale přesto k podzimu patří tak nějak nejvíce. Pojďme si tedy (nejen)  z nich připravit lahodné...

  • Tuňákové ragú

    Tuňák je český rodový název pro několik druhů makrelovitých ryb . Nejznámější pak je tuňák obecný. Potřebujeme : 600 g tuňáka...

Náš tip