Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Silvestrovské pomazánky

Silvestrovské pomazánky

28.12.2016 - AndreaP.

Silvestrovská noc je dlouhá a tak je důležité postarat se o občerstvení. Pomazánky jsou vždy ta správná volba.Stačí už pak přidat jen pečivo, případně zeleninu a máme vystaráno.

Ostrá pomazánka

  • 200 g taveného smetanového sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka, 2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl


Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.

Pomazánka z jedové chýše

  • 2 sýry Romadur, 3 vejce, 2 cibule, hořčice, pepř, 100 g másla, světlé pivo, mletá paprika, pažitka


Nakrájené sýry rozmačkáme, zalijeme asi 1 dl piva a rozetřeme s máslem a žloutky natvrdo. Přidáme drobně krájenou cibuli, 2 lžičky kremžské hořčice, pepř, půl lžičky pálivé papriky a 1/2 sladké. Mažeme na chleba a zdobíme sekanými vaječnými bílky a pažitkou.

Pomazánka z brynzy

  • 1/4 kg brynzy, 100 g másla, 1 cibule, 1 zelená paprika, 1 lžíce polotučné hořčice


Nasekáme nadrobno cibulku a papriku. Přidáme brynzu, hořčici. Pak vše vyšleháme s máslem do pěny. Výborné na chuťovky.

Pomazánka všehochuť

  • 100 g měkkého salámu, 60 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g taveného sýra, 2 lžíce mléka, 1 sladkokyselá okurka, 1 kapie, sůl


Máslo utřeme, přidáme jemně nasekaná vejce, tavený sýr, mléko a vše dobře promícháme. Pak smícháme drobně nakrájený salám, okurku a kapii. Podle chuti přisolíme.

Pomazánka Halász

  • 1 krabička olejovek, 10 dkg másla, 10 dkg majonezy, půl lžičky chili, sůl podle chuti, trochu tymiánu, kapku citron. šťávy


Vše rozmnixujeme a necháme asi 2 hodiny vychladit. Olejovky dáme i s olejem.

Vaše názory

Další recepty

  • Augustiniánský koktejl

    Chcete překvapit své hosty nebo se stát na chvíli barmanem? Nechte se inspirovat Augustiniánským koktejlem, který je snadný na přípravu, ...

  • Kde vznikly první hranolky?

    Ačkoliv hranolky slaví v současnosti velký úspěch zejména na americkém kontinentě, jejich domovinou je Evropa. Než se stala z obyčejného...

  • Domácí tymiánový chléb

    Upečte si domácí chléb – jde to i bez pekárny! Díky použitým bylinkám tento chléb krásně voní. Pokud budete mít chuť na obměnu, můžete...

  • Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem

    Suroviny pro 4 osoby na steaky 4 snítky rozmarýnu 1 svazek tymiánu 2 lžičky hrubě drceného pepře 2 lžíce olivového...

Náš tip