Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  AUDIO: Pár rad šéfkuchaře Petra Stupky, jak upravit kapra.

AUDIO: Pár rad šéfkuchaře Petra Stupky, jak upravit kapra.

20.12.2016 - redakce Babinet.cz

Za pár dní opět oprášíme porcelán po babičce, naleštíme příbory a budeme si užívat tradic, ať už lití olova, rozkrajování jablek anebo ukládání rybí šupiny pod talíř. Většina z nás se těší především na gastronomickou tradici, smaženého kapra s bramborovým salátem.

„V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, ročně se ho vyprodukuje přibližně 18 000 tun. Letos se očekává stejná výše, + - 3 % podle druhů a podle toho jak chovatelé nasadili rybníky,“ sděluje Ing. Ladislav Vacek, víceprezident Rybářského sdružení ČR a dodává: „Předpokládáme, že letos o kapra u štědrovečerní večeře nepřijdeme. Poptávka zákazníků by měla být uspokojena.“

Sladkovodní ryby s evropským označením

S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní Moravě poblíž města Znojmo se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 evropskou známku Chráněné označení původu. Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu neznalosti prostředí, odkud ryby pocházejí anebo jsou chovány. Třeboňský kapr je však chován v ekologicky čistém prostředí. V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací. Tyto všechny aspekty se promítají nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také kvality a specifické chuti. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název Chráněné zeměpisné označení.

AUDIO: Šéfkuchař Petr Stupka řekl Šárce Málkové pár rad, jak upravit kapra.

 

Jak poznáme, že je ryba skutečně čerstvá?

Oči jsou jasné, nezamlžené.

Povrch ryby nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý.

Žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích.

Při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor a je cítit pouze rybí vůně.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz