Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Pikantní Silvestr 4x jinak

Pikantní Silvestr 4x jinak

18.12.2016 - redakce Babinet.cz

A je to tady. K Silvestru patří nejen alkohol, ale také dobré jídlo, které pomůže jeho účinky mírnit. Připravte si pálivé dobroty, které budete moci zobat a po kterých Vám nebude na Nový rok těžko.

Bryndzová pomazánka podávaná s topinkou

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 160 g bryndzy
  • 120 g rostlinného tuku Flora Gold
  • mletá červená paprika
  • 4 stroužky česneku

Návod k přípravě:

Ingredience smícháme, dochutíme a podáváme s topinkou. Na Silvestra se hodí pálivé, proto se červené papriky a česneku nemusíte bát. Pokud vám česnek nedělá dobře, vyndejte z něj středy.

Crostini s marinovanou paprikou, pecorinem a bazalkou

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 4 plátky bagety nebo jiného italského chleba
  • Bertolli s máslem a olivovým olejem
  • 2 červené a 2 žluté papriky
  • sýr pecorino
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa aceto balsamico
  • 1 lžíce vody
  • ½ lžičky tmavého cukru
  • malá hrst čerstvé bazalky
  • 1 stroužek česneku, 1 chilli paprička
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Návod k přípravě:

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Očištěné papriky pokrájíme na čtvrtky, pokapeme lžící oleje, lehce osolíme a promícháme. Pečeme na plechu slupkou nahoru do zhnědnutí a po vyjmutí dáme do mísy a přikryjeme potravinářskou fólií. Po vychladnutí oloupeme, nakrájíme a promícháme s marinádou.

Na tu smícháme 2 lžíce oleje s balzamikovým octem, vodou, cukrem, na plátky nakrájeným česnekem a chilli papričkou, solí, pepřem a na drobné kousky natrhanými lístky bazalky. Papriky necháme v ledničce marinovat alespoň hodinu, nejlépe přes noc. Vydrží takto ale až několik dní.

Před podáváním opečeme v předehřáté troubě nebo na pánvi plátky bagety dokřupava. Lehce vychladlé crostini potřeme Bertolli s máslem a olivovým olejem, libovolně navrstvíme marinovanou paprikou, hoblinkami pecorina a dozdobíme celými lístky bazalky.

Česneková pomazánka z pečeného česneku s tymiánem

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 9 větších stroužků česneku
  • 100 g Flora s máslem
  • 3 snítky čerstvého tymiánu + na ozdobu
  • 350 g parmezánu
  • citronová šťáva
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • ½ lžíce olivového oleje
  • alobal

Návod k přípravě:

Troubu předehřejeme na 175 °C. Neoloupané stroužky česneku vložíme do zapékací mísy, zakápneme olejem a dochutíme solí a pepřem. Obsah mísy protřepeme, aby se stroužky česneku obalily olejem a kořením a pečlivě ji přikryjeme alobalem. V rozpálené troubě pečeme asi 45 minut, česnek by po této době měl být zcela měkký. Necháme jej vychladnout, odstraníme slupky a jemně rozmačkáme vidličkou. V kuchyňském robotu smícháme Flora s máslem, nastrouhaný parmezán a lístky tymiánu. Nakonec už jen vmícháme připravený česnek (snažíme se, aby v pomazánce zůstaly viditelné kousky). Na závěr už jen dochutíme pepřem, případně citronovou šťávou a solí. Pomazánku podáváme s čerstvým rustikálním pečivem a dozdobíme bylinkami.

Kachní paštika v křupavé krustičce

Počet porcí: 4

Ingredience paštika:

  • 400 g kachních jater
  • 500 ml mléka
  • 100 ml koňaku nebo brandy
  • 100 ml portského vína
  • 250 g rostlinného tuku Flora Gold
  • sůl

Ingredience těsto:

  • 175g špaldové mouky
  • sůl
  • 75 g rostlinného tuku Flora Gold
  • 50 – 70 ml studené vody
  • vejce na potření
  • pepř

Návod k přípravě:

Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce, opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského.

Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na rostlinném tuku Flora Gold a necháme zchladnout. Druhou polovinu rozmixujeme (nebo 2x umeleme) a smícháme s rostlinným tukem Flora Gold, solí a pepřem (pokud máte rádi pikantní, nešetřete). Poté přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně dochutíme portským či koňakem.

Formu vyložíme potravinářskou folií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.

Na těsto zpracujeme všechny uvedené ingredience, zabalíme do fólie a necháme odpočinout 30 min. Následně vyválíme, okraje potřeme vejcem a paštiku zabalíme do těsta. V troubě na 180 °C upečeme do zlatova.

 

Vaše názory

Další recepty

  • Ořechovo čokoládová bábovka

    Ořechy a čokoláda, úžasná to kombinace. Je pravdou, že mnozí z nás mají sice leden jako období povánočních diet, ale prostě bábovka ke kávě, to...

  • Cibule - lék při nachlazení

    Toto období je těžkým obdobím pro náš imunitní systém, jelikož všude řádí chřipková epidemie, a značné výkyvy teplot také zrovna neprospívají....

  • Tuniská inspirace - Chléb tabouna

    Chléb Tabouna jsou vlastně chlebové placky a pochází z e Středního východu . V Izraeli je také nazýván "lafa", v Iráku ...

  • Tuniská inspirace - Mátový čaj

    Po celá staletí je máta známa svou nádhernou vůní a léčivou silou. Je známá pro svou schopnost uklidnit nervózní žaludek, zpomalit...

Náš tip
  • Skvělou péči pro váš chrup – od zubní hygieny až po značkové implantáty - získáte na stomatologickém pracovišti AV dental v Praze.
  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!
  • Dodáváme originální parfémy a kosmetiku světových značek Armani, Dior, Chanel, Lacoste velice levně. Skladem máme 75 000 kusů parfémů a kosmetiky.
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Víte, co to je a jak funguje čurokap?

  • Záleží vám na tom co s vámi bude? A máte důchodové spoření?