Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Dezert Coppa al ricotta

Dezert Coppa al ricotta

11.4.2018 - AndreaP.

Jemný dezert ze sýra Ricotta, to je určitě ta správná volba.

Ricotta je italský sýr vyráběný ze syrovátky (obvykle) kravského, ovčího či kozího mléka.

Stejně jako mascarpone je ricotta oblíbenou složkou italských dezertů a používá se do mnoha náplní. Existují i varianty sušenek, které obsahují ricottu. Ricotta se dá třít do hladka a smíchat s cukrem, skořicí, jahodami a čokoládou a servírovat jako dezert.

Ricotta se používá i v receptech na těstoviny, calzone, stromboli, pizzu, manicotti, lasagne a ravioli.

Na dezert Coppa al ricotta potřebujeme :

  • 100 g cukru
  • 5 vajec
  • 250 g sýra ricotta
  • 5 lžíc smetany ke šlehání
  • tekutější džem s kousky ovoce (třešně, višně, maliny) nebo 150 g čerstvého ovoce povařeného s cukrem a vodou
  • cukrářské piškoty

 

Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny a bílky s další polovinou cukru do sněhu.

Sýr ricotta smícháme se smetanou a po lžičkách přidáváme do žloutků a pomalu rozmícháváme, hmota nesmí mít hrudky. Pak směs pomalu smícháme se sněhem.

Použijete-li čerstvé ovoce, povařte jej nejdříve s 1 dcl vody a 50 až 80 g cukru (dle uvážení), dokud se ovoce částečně nerozvaří a šťáva nezhoustne.

Cukrářské piškoty namáčíme v džemu či v rozvařeném ovoci, vyskládáme je do formiček (misek) a zaléváme krémem z ricotty. Necháme ztuhnout v lednici minimálně 4 hodiny.

Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

 

(použitý zdroj - Wikipedie)

 

Vaše názory

Další recepty

  • Jahodový džem s červenou řepou

    Máte rádi neobvyklé kombinace? V tom případě musíte zaručeně ochutnat jahodovou marmeládu s červenou řepou. Věřte, že vám ještě více bude...

  • Jahodová sezóna

    Jahody milují všichni. Nejlepší jsou čerstvé se šlehačkou, avšak sezóna je krátká. Proto si nezapomeňte udělat zásoby na zbytek roku, kdy je o...

  • Jarní asijské závitky

    Orestovanou ochucenou směs s mladou svěží zeleninou naplníme do palačinkového těsta a máme zde lahodné závitky. Potřebujeme : 4 vejce ...

  • Jarní bylinková omeleta

    Jaro je v plném proudu, vše se krásně zelená a kvete a všude kolem nás se také začínají objevovat tolik potřebné bylinky. Pojďme si z nich dnes...

Náš tip