Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Vídeňská bábovka k nedělní kávě

Vídeňská bábovka k nedělní kávě

3.11.2018 - AndreaP.

Je před námi neděle a tudíž je nejvyšší čas na moučník. Dnes tedy bábovka.

Bábovka je druh sladkého pečiva, které se vyrábí pečením. Jedná se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku, na Slovensku a jižních částech Německa , formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum.

V Česku se bábovka připravuje nejčastěji dvoubarevná – se světlou a tmavou částí. V některých oblastech se do těsta před pečením přidávají rozinky, kandované ovoce, kokos či kousky čokolády. Bábovka se připravuje ve stejnojmenné speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed, a dekoruje se posypáním moučkovým cukrem.

V některých případech je možno do bábovky přidat potravinářská barviva, což umožňuje vytvořit různé netradiční barevné variace pečiva.

Na dnešní recept potřebujeme :

  • 3 vejce
  • 140 g másla
  • 140 g cukru
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 šálek mléka
  • 3/4 balíčku kypřícího prášku
  • špetka soli
  • citron
  • vanilka
  • hrst rozinek a mandlí
  • tuk na vymaštění
  • hrubá mouka na vysypání

 

Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme citronovou kůru, vanilku, vlahé mléko a sůl. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku prosijeme s kypřícím práškem, aby se stejnoměrně rozdělil a vmícháme lehce do těsta. Nakonec přidáme oprané rozinky a loupané, opražené a nakrájené mandle.

Formu vymastíme, vysypeme hrubou moukou a naplníme do 3/4 výšky.

Pečeme zvolna, aby bábovka mohla nabývat a později teplotu zvýšíme. Celkem pečeme cca 3/4 hodiny - vyzkoušíme špejlí, zda je bábovka uvnitř propečená.

 

(zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)

Vaše názory

Další recepty

  • Bramborové muffiny se slaninou

    Muffiny nemusí být jen nasladko. Zkuste je naslano! Vvyzkoušejte úžasný recept od MP krásno! Dobrou chuť! Suroviny 550 g brambor 225...

  • Italský hruškový koláč

    Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského...

  • Podzimní grilování

    I podzim má mnoho gurmánských podob a nabízí nejednu chutnou příležitost. Zvláště ten letošní nesmírně teplý, kdy počasí leckdy bývá letní než...

  • Perník litý na plech (rok 1947)

    Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si...

Náš tip