Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Čokoládový dort pro lepší den

Čokoládový dort pro lepší den

13.9.2018 - AndreaP.

Občas mě přepadá "blbá" nálada. Venku pošmourno, na stole kupa práce, doma hromada žehlení, v pokojích pubertální dítka a kolem řada podobně (ne)naladěných lidí. Na tyhle stavy zaručeně zabírá jen jedna věc, malé zastavení nad něčím sladce dobrým. V terénu nedám dopustit na horkou čokoládu - sladkou a zahřívací substanci, jejíž konzumace prý přidává na genialitě :) A doma.. tam vítězí tento totálně čokoládový dort. Je totiž vážně neodolatelný.

Čokoládový dort (neodolatelný)

Na formu o průměru 20 až 22 cm:

  • 200 g kvalitní čokolády na vaření (zkuste použít 100 g Fair Trade čokolády se 70% kakaa a 100 g obyčejné čokolády na vaření)
  • 380 g hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 440 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 22 g holandského kakaa
  • 250 g másla
  • 1 lžíci rozpustné kávy
  • tuk na vymazání

 

Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 150 stupňů). Nachystejte si dortovou formu o průměru asi 20 cm, vymastěte ji a dno i okraje vyložte pečícím papírem.

V kastrolku rozpusťte máslo. Lžíci rozpustné kávy zalijte hrnkem vroucí vody. Kávu vlijte k rozpuštěnému máslo, přidejte cukr a na kostky rozlámanou čokoládu. Na mírném plameni směs rozpouštějte a míchejte, dokud nebude krásně hladká. Nesmí se vařit! Vlijte do mísy a nechte trochu vychladnout.

Do další mísy prosijte mouku prosátou práškem do pečiva a kakao.

Vraťte se k čokoládové směsi a začněte ji prošlehávat, nejlépe šlehačem. Do hmoty po částech zapracujte mouku s kakaem, vanilinový cukr a obě vejce.

Těsto vlijte do formy a pečte asi 105 minut. Hotový dortík nechte 15 minut vychladnout a pak teprve jej opatrně vyklopte na mřížku. Až dort vychládne úplně, poprašte jej dvěma lžícemi kakaa a případně ozdobte koktejlovou třešní, jako vidíte na fotografii. Uznejte, dá se tomuto odolat?  Čokoládový dort je nejlepší čerstvý, několik dní pobytu v kuchyni mu nesvědčí. U nás se však většinou nedočká ani večera.

(reedice)

Vaše názory

Další recepty

Náš tip