Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Empanadas

Empanadas

7.3.2019 - AndreaP.

Empanadas je pokrm rozšířený ve Španělsku, Portugalsku a některých zemích Jižní Ameriky. Jedná se o zpravidla pšeničnou kapsu plněnou nejčastěji masem (šunkou, tuňákem apod.). Připravuje se v troubě nebo peci. Obzvlášť vyhlášené jsou empanady z Galicie, kde se často plní rybami a mořskými živočichy (mariscos) a přidává se cibule. Namísto drobných kapes se peče velká empanada přes celý plech, z níž se potom odkrajují libovolně velké řezy. V Galicii se dokonce každoročně konají festivaly empanad. Katalánská obdoba pokrmu se nazývá panada.

Na jejich přípravu budeme potřebovat :

Těsto :

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 200 g rostlinného tuku
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce chladné vody
  • sůl

Náplň:

  • 250 g mletého masa
  • 2 jemně nasekané cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 zelené papriky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 lžíce rozinek nebo nasekaných oliv
  • 1/4 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžíce petrželky
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • oregano
  • chilli

 

Mouku prosejeme na vál, promícháme s kypřícím práškem a solí, do důlku přidáme chladný, na kousky nakrájený tuk, vejce, případně i trochu vody, těsto rychle prohněteme dohladka a dáme na 1 hodinu do chladničky ztuhnout.

Mezitím na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso, nasekané papriky, koření, olivy nebo spařené rozinky a podusíme. Poté přidáme nakrájenou petrželku, ještě krátce podusíme a dáme vychladnout. Následně zamícháme nakrájená vařená vejce.

Vychlazené těsto vyválíme na plát o tloušťce 2 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru cca 10 cm. Naplníme je nádivkou, přeložíme okraje a pevně je přitiskneme prsty.

Pak je pečeme buď v troubě na tukem vymazaném plechu nebo smažíme v tuku. Podáváme pokapané kečupem, posypané balkánským sýrem.

Máte i vy svůj netradiční, oblíbený či zajímavý recept? Podělte se s námi o něj a zašlete jej na adresu andrea.pastircakova@samisro.cz. Ty nejlepší a nejzajímavější zveřejníme. A pokud navíc rádi soutěžíte, sledujte naše tématická kola, kdy jsou recepty vždy zaměřeny na určitou surovinu či dané téma. Nejlepší poté odměníme věcnou cenou.

(zdroj Wikipedie)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz