Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Třešňový návrat do minulosti...

Třešňový návrat do minulosti...

16.6.2018 - AndreaP.

Slavný kuchař Edouard de Pomian ve svém Radio Cuisine roku 1938 uvedl: "A co bude koncem tisíciletí? Třeba se už vařit nebude, budete jen otvírat konzervy a kupovat pytlíky s hotovými polévkami, které vám bude dodávat nějaká obrovská továrna. Tehdy však bohužel - nebo spíše bohudík - nebudu mezi vámi". Jak moc daleko od pravdy byl nemusíme komentovat. Ale ať už nás továrny zahlcují polotovary a instantními surovinami jak chtějí, my stále ještě vařit umíme. O to víc se s radostí vracíme ke staré dobré francouzské kuchyni. Je sezóna třešní, a to přece nelze opomenout šarmantní Třešňový clafoutis. Edouard de Pomian by měl jistě radost. Původní recept pochází z překladu knihy "Veselé umění kuchařské" ze stránek Dadalovy kuchařky. Je lákavý hned na první pohled. Na pohled druhý si jeho realizace žádá drobná upřesnění. Ano, clafoutis není buchta a těstíčko na něj je skutečně krémově tekuté. Jednotka "sklenice" ovšem svádí k přípravě spíše tekuté omáčky, která by v troubě neměla šanci ztuhnout ani za dvě hodiny. Tady bylo na místě ono upřesnění.

Chopili jsme se tohoto úkolu hrdě a statečně. Přinášíme vám recept o něco jasnější s výsledkem, který nemohl být chutnější :) Užijte si i vy třešňovou sezónu se vším všudy! Potřebovat budete velkou, nejlépe kameninovou, zapékací mísu. Množství můžete podělit dvěma a pak postačí i zapékací miska menší, například jako naše oválná forma 23x16 cm o hloubce 5 cm.

Třešňový clafoutis podle Edouarda de Pomiana

  • 750 g třešní
  • 3 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • 125 g práškového cukru
  • 125 g smetany ke šlehání
  • 1 dl mléka
  • 2 špetky soli
  • 1 dl třešňového likéru Kirsch (použít můžete i jiný likér)

 

Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia.

Třešně omyjte, zbavte stopek, ale nevypeckujte. Nasypte je do zapékací mísy.

V misce metličkou rozšlehejte vejce s práškovým cukrem. Až směs slabě pění, přidejte mouku a sůl. Metličkou prošlehejte a přilijte smetanu a likér. Důkladně promíchejte a pak přilijte mléko. Opět promíchejte. Vytvoříte řídký krém, který nalijte na třešně.

Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut. Pak teplotu zvyšte na 200 stupňů Celsia a nechte ještě asi 15 minut péct. Clafoutis se zbarví do světlehněda a zhoustne. Píchněte nožem do těsta, když ostří zůstane suché, je hotovo. Vyjmeme z trouby a necháme vystydnout.

Podáváme na konci oběda nebo ještě lépe ke svačině.  Nemáte-li třešňový likér po ruce, zkuste použít jakýkoliv jiný likér. My jsme vyzkoušeli likér z čínského pomeranče dovezený z Korfu, kde se prodává pod názvem Kumquat.

(reedice)

Vaše názory

Další recepty

  • Hrášek má zelenou! Vyzkoušejte zajímavé recepty!

    Kdo by neznal výrazně zelené kuličky hrášku. Na zahrádkách budou brzy dozrávat první lusky a narazíte na ně i v obchodech. Čerstvý, mladý...

  • Grilovaná zelenina a česnekový dip

    Grilování patří k létu, a proto každý rok netrpělivě vyhlížíme sluneční paprsky, abychom mohli rozpálit grily a v poklidu usednout k té...

  • Cuketové recepty

    Cukety jsou spojeny s létem. Není jich nikdy dost. Není to ale až tak dávno, co cukety byly relativně neznámé, v dnešní době jsou už zcela...

  • Rajčatové rizoto

    Risotto, nebo česky rizoto, je tradiční italské rýžové jídlo vařené ve vývaru do krémové konzistence. Mnohé druhy risott také obsahují máslo,...

Náš tip