Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Jarní závitky

Jarní závitky

18.5.2019 - AndreaP.

Jídlo tohoto názvu jsem zcela náhodně jednou ochutnala v jedné vietnamské restauraci a musím říct, že mi moc zachutnalo. Až poté jsem začala pátrat, cože jsem to vlastně jedla, a jak se to asi připravuje. Zjistila jsem, že je to jedno z nejoblíbenějších jídel, jehož nespornou výhodou je fakt, že je velmi rychle  připraveno, přitom se ale jedná o gurmánskou specialitu, kterou jistě oslníte třeba nečekanou návštěvu a navíc se do závitků dá dát prakticky cokoliv, takže i výsledná chuť je pokaždé trošku jiná. A o čem to tady vlastně píšu?  Jedná se o smažené rolky z rýžového papíru naplněné směsí zeleniny, masa, hub, nudlí a dalších ingrediencí. U pojmu "smažené" bych se ještě na chvíli zastavila, jelikož jsem viděla jak variantu níže uvedenou, tudíž právě tu smaženou, tak variantu, která se jen zabalí a dále už se nijak nesmaží. Upřímně dle chuti se přikláním k té smažené variantě, mě tam to křupání prostě baví, ale pochopitelně nechť si každý vybere to, co mu vyhovuje více. 

Potřebujeme :

  • 8 plátků rýžového papíru
  • 2-3 mrkve
  • 1 menší cuketa
  • 3 jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • sůl
  • pepř
  • uzené maso (cca 100 g)
  • čerstvé bylinky dle chuti

 

Nejprve si vytáhneme plátky kulatého rýžového papíru (v dnešní době už lehce k sehnání), namočíme je do vlažné vody zhruba na 5-10 sekund  - musí změknout, aby se s nimi dalo pracovat. Poté je vyndáme z vody ven.

Mrkev, cuketu a cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné dlouhé nudličky, uzené maso pak nakrájíme nadrobno. Nakrájené uzené maso poté osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji, pak přidáme připravenou zeleninu, kterou ale jen velmi zlehka orestujeme, musí zůstat křupavá. Na konci dáme sójovou omáčku, sůl, pepř, rozetřený česnek a nasekané bylinky. Tahleta část přípravy je ta nejvíce variabilní, jelikož si do závitků můžete dát prakticky cokoliv, takže nebojte se experimentovat.

Tuto připravenou směs poté naneseme na změklé rýžové papíry, zatočíme do tvaru závitku tak, aby nám směs nevypadávala a v rozpáleném oleji smažíme dozlatova.

Podáváme s pikantní omáčkou.

 

Fotografie - „Nem ran cat“ od Phó Nháy

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz