Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Perník litý na plech (rok 1947)

Perník litý na plech (rok 1947)

11.11.2018 - AndreaP.

Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si tentokráte vezmu knihu kuchařských předpisů Hany Koškové - Stolečku prostři se z roku 1947. Je to kniha čítající více než 500 stran a věřte mi, ač její listy jsou už lehce zežloutlé, ta kniha je poklad a krásně se v ní čte. Je plná inspirace, cenných rad a obsahuje nespočet receptů. Součástí knihy jsou i jídelníčky, konzervování, správné stolování atd. A ač je to kniha stará více jak 60 let, je krásně použitelná i v dnešní době. Z ní jsem si  pro vás vybrala tentokrát recept na litý perník, protože věřím, že je to přesně ten moučník, který i v dnešní době je velmi oblíben a navíc dokáže krásně navnadit svou vůni na vánoční atmosféru, která se nezadržitelně blíží.

Potřebujeme

  • 50 dkg hladké mouky
  • 15 dkg medu
  • 15 dkg cukru
  • 3/16 l mléka
  • 1 velký balíček perníkového prášku
  • všechno perníkové koření (viz níže)

 

Poleva :

  • 10 dkg moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce horké vody
  • několik kapek rumu

 

Ve vodní lázni rozpustíme  cukr a med. Přelijeme do dížky a mícháme do vychladnutí. Přisypeme všechno tlučené perníkové koření, přidáme prosetou mouku s perníkovým práškem. Přilijeme mléko (nebo černou kávu), těsto dobře promícháme a lijeme na vymazaný plech. Je-li těsto husté, přidáme ještě tekutinu. Pečeme v dobře vytopené troubě asi 20-25 minut.

Poleva - moučkový cukr, špetku soli, rum, horkou vodu - vše třeme asi 12 minut na hladkou hmotu. Polevu nalijeme do středu perníku a kulatým nožem jí roztíráme ke stranám.

Rady autorky knihy

Co je součástí perníkového koření?

- hřebíček, badyán, skořice, fenykl, anýz, vanilka, nové koření, citrónová a pomerančová kůra

Z jaké mouky perník připravujeme?

- Na perník používáme mouky žitné, ječné, hladké i hrubé. Mouka musí být vždy suchá a prosetím nadlehčena.

Co můžeme do perníku přidat ?

- kakao, sekané ořechy, fíky, citronát, namočenou rozkrájenou pomerančovou kůru, sušené ovoce (hrušky, švestky), rozinky, povidla

 

Vaše názory

Další recepty

  • Vánoční menu krůček po krůčku - Štědrovečerní večeře

    V seriálu vánočních článků jsme slíbili krůček po krůčku představit netradiční recepty ruku v ruce s tradičními variacemi, bez kterých bychom...

  • Skořicoví šneci pro vánoční pohodu

    Listové t ěsto u nás nesmí chybět. Ať nasladko či naslano, doma je to vždy sázka na jistotu. Je to rychlé, je to dobré, co více si přát. A...

  • Mandle v čokoládě

    Tent o recept na nepečené vánoční cukroví je rychlovka, uděláme si jej doma a tak přesně víme, z čeho je pochoutka tvořena (odkazuji tímto na...

  • Skořicové hvězdičky

    Skořice je pro stě kořením Vánoc. Patří k nim jako příslovečná poklička na hrnec. A tak ani skořicové cukroví nesmí na svátečním stole chybět....

Náš tip