Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Co podniknout s... BAZALKOU

Co podniknout s... BAZALKOU

19.6.2018 - redakce Babinet.cz

Vypěstovali jste si doma bazalku? Nebo jste při posledním nákupu tomuto pěkně zelenému keříčku neodolali a přinesli si jej domů? Poradíme vám, jak bazalku nápaditě využít! Ostatně, už se vám doneslo, že bazalka může zlepšit náladu? Podívejte se na naše recepty...

  • Salát Capresse /pro 4 osoby, příprava 35 minut/
  • 500 g rajčat, mozzarella v sáčku s nálevem, 100 g parmské šunky nebo uzeného lososa, panenský olivový olej, estragonový ocet, mořská sůl, svazek bazalky, petrželka Rajčata nakrájíme na tenká kolečka, mozzarellu na tenké plátky a šunku na drobné kousky. Upravíme na velký kulatý talíř, posypeme nadrobno nasekanou bazalkou a petrželkou a jemně osolíme. Pak pokapeme octem a nakonec olejem. Necháme odležet asi 30 minut v chladu.

  • Hrášek s olivami a karotkou po španělsku /pro 4 osoby, příprava 35 minut/
  • 250 g hrášku, 250 g karotky, 4 stroužky česneku, 100 g oliv plněných papričkou, 1 zelená paprika, 4 lžíce másla, 2 dcl červeného vína, sůl, hrst čerstvé bazalky Hrášek a na kostičky nakrájenou karotku uvaříme do měkka. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, vhodíme lisovaný česnek, na tenké proužky nakrájenou papriku, uvařenou zeleninu a za stálého míchání asi 10 minut dusíme. Přidáme olivy nakrájené na plátky, zalijeme vínem a necháme krátce povařit, osolíme, opepříme. Bazalku hrubě pokrájíme a nasypeme na zeleninu. Ihned podáváme.

  • Pizza Margerita /na 1 pizzu/
  • 4 hrnky italské hladké mouky OO, 2 lžíce čerstvého droždí, 0,2 l vody, 150 g konzervovaných rajčat San Marzano DOC, 2 hrsti sýra fior di latte, 1/2 hrsti sýr Parmigiano Reggiano, olivový olej, 10 lístků čerstvé bazalky, sůl Těsto: smícháme italskou hladkou mouku 00 s čerstvým droždím, špetkou soli a přilijeme vodu. Vše dobře promícháme do hladkého těsta, těsto se nesmí lepit na ruce, podle potřeby dolijeme vodou nebo podsypeme moukou. Těsto necháme vykynout alespoň hodinu, vyválíme z něj bochánky a necháme je přiklopené kynout přes noc. Bochánky rozválíme na kulatou pizzu, doprostřed nalijeme přes hrubý cedník rozdrcená rajčátka San Marzano, posypeme nahrubo nakrájeným sýrem fior di latte a strouhaným sýrem Parmigiano Reggiano, a nakonec přidáme celé lístky čerstvé bazalky a pokapeme olivovým olejem. Pizzu pečeme v troubě rozehřáté na 300 °C, ne však déle než 2 minuty.

  • Pesto
  • 5-6 velkých stroužků česneku, 1-2 dcl nejkvalitnějšího "extra virgin" olivového oleje, 1 balíček (75 gr) piniových semen, ve velké nouzi lze nahradit jádry vlašského ořechu, 125 gr parmazánu (mě se velmi osvědčil Parmigiano Reggiano, ale vynikajícího výsledku docílíte s běžným parmazánem, jelikož jakýkoliv parmazán je originalita sama!!), 2 květináčky čerstvé bazalky, sůl a pepř Veškeré ingredience (stromečky bazalky ustřihneme nůžkami a před přípravou důkladně pod tekoucí vodou opereme) a přísady rozmixujeme v mixéru na konzistenci hladké omáčky a bezprostředně servírujeme s čerstvě uvařenými špagetami.

  • Toskánský salát Panzanella /pro 2 osoby, příprava 10 minut/
  • malý bochník bílého chleba (nejlépe 1 den starý), 8 středně velkých zralých rajčat, 1 červená cibule, svazek čerstvé bazalky, 2 až 3 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje Bertolli Extra Vergine, sůl, černý pepř Chleba nakrájíme na hrubé krajíce, které namočíme na 2 až 3 minuty do vody. Přebytečnou vodu poté z chleba vymačkáme a rozdrobíme ho na kousky. Rajčata nakrájíme na centimetrové kostičky, cibuli a bazalku nasekáme najemno. Přidáme rozdrobený bílý chléb a salát dochutíme zálivkou z olivového oleje, octa, soli a pepře. Pro změnu můžeme přidat černé olivy, tuňáka nebo můžeme chleba nakrájet na kostičky, opéct v troubě a salát jimi posypat.

  • Kuře na chilli a bazalce /pro 4 osoby, příprava 30 minut/
  • 8 kuřecích stehýnek, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 červená chilli paprička, 100 g na tenké proužky nakrájené mrkve, 6 pokrájených stonků celeru, 3 lžíce sladké chilli omáčky, olej, asi 50 čerstvých listů bazalky Ze stehýnek můžete odstranit kůži, ale nemusíte. Do každého stehýnka udělejte nožem tři zářezy. Potřete stehýnka sójovou omáčkou. V předehřátém woku rozehřejte olej a 20 minut za častého obracení smažte stehýnka, dokud nejsou propečená i uvnitř. Chilli papričku zbavte semínek a jemně nasekejte. Přidejte ji s mrkví a celerem do woku a smažte dalších 5 minut. Vmíchejte omáčku chilli, zakryjte wok pokličkou, a zatímco si připravujete bazalkové listy, nechte na mírném ohni bublat. V jiné pánvi rozehřejte trochu oleje. Opatrně přidejte bazalkové lístky - pozor olej může prskat! Smažte listy asi 30 sekund nebo dokud se nesvinou, ale uchovají si ještě zelenou barvu. Nechte je na papírovém ubrousku okapat. Na ohřátou servírovací mísu dejte stehýnka a zeleninu, přelijte vše šťávou z woku, přidejte listy bazalky a ihned podávejte.

  • Zákusky s mozzarellou /pro 4 osoby, příprava 30 minut/
  • 8 krajíců mírně okoralého toustového chleba bez kůrek, 100 g pokrájeného sýra mozzarella, 50 g nasekaných černých oliv, 8 pokrájených konzervovaných ančoviček, 16 čerstvých lístků bazalky, 4 vejce, 1,5 dl mléka, olej, sůl, pepř Z každého krajíce chleba udělejte dva trojúhelníky. Na 8 z nich dejte plátek mozzarelly, olivy a ančovičky. Navrch dejte po 2 listech bazalky a podle chuti sůl a pepř. Zbývajícími 8 trojúhelníky chleba přiklopte trojúhelníky s náplní a okolo krajů je stlačte. Vajíčka smíchejte s mlékem a směs nalijte do mísy. Přidejte sendviče a nechte je 5 minut v klidu. Ve velké pánvi rozehřejte olej, vyjměte sendviče ze směsi a opět stiskněte okraje k sobě. Opatrně je vkládejte do rozpáleného oleje a 2 minuty smažte dozlatova. Jednou je obraťte. Děrovanou lžící je vyjměte z oleje a položte na papírové ubrousky. Podávejte okamžitě, dokud jsou ještě horké.

  • Koláč s bazalkovým tvarohem /pro 6 osob, příprava 2 hodiny a 50 minut/
  • Těsto: 200 g celozrnné pšeničné mouky, 1 vejce, 150 g měkkého másla, bílý pepř Náplň: 200 g čerstvé bazalky, 100 g smetany, 2 stroužky česneku, 300 g tvarohu, 6 vajec, sůl, černý pepř Na křehké těsto zpracujeme mouku, sůl, vejce a máslo. Vytvoříme bochánek, vložíme jej do rozevírací formy o průměru 26 cm. Prsty těsto rozhrneme po dně a vytvoříme asi 4 cm vysoký okraj. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou a necháme 2 hodiny v chladu odpočinout. Na náplň ve smetaně jemně rozmělníme nasekanou bazalku. Tvaroh utřeme s bazalkovou smetanou, prolisovaným česnekem a vejci. Osolíme a vydatně opepříme. Náplň hladce roztřeme na těsto. Vložíme na střední lištu studené trouby a rozehřejeme na 200 stupňů Celsia. Koláč pečeme asi 40 minut, až povrch zezlátne. Podáváme vlažný.

     

    Vaše názory

    Další recepty

    • Hrášek má zelenou! Vyzkoušejte zajímavé recepty!

      Kdo by neznal výrazně zelené kuličky hrášku. Na zahrádkách budou brzy dozrávat první lusky a narazíte na ně i v obchodech. Čerstvý, mladý...

    • Grilovaná zelenina a česnekový dip

      Grilování patří k létu, a proto každý rok netrpělivě vyhlížíme sluneční paprsky, abychom mohli rozpálit grily a v poklidu usednout k té...

    • Cuketové recepty

      Cukety jsou spojeny s létem. Není jich nikdy dost. Není to ale až tak dávno, co cukety byly relativně neznámé, v dnešní době jsou už zcela...

    • Rajčatové rizoto

      Risotto, nebo česky rizoto, je tradiční italské rýžové jídlo vařené ve vývaru do krémové konzistence. Mnohé druhy risott také obsahují máslo,...

    Náš tip