Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Dvoubarevný ostružinový koláč s drobenkou a mandlemi

Dvoubarevný ostružinový koláč s drobenkou a mandlemi

25.7.2018 - AndreaP.

Dozrávají ostružiny, úžasné drobné ovoce výrazné chuti a barvy. Mají mnohostranné využití včetně léčivých účinků. Dnes si z nich připravíme jednoduchý, a přesto velmi lahodný koláč, který poté spolu s kávou dozajista potěší chuťové buňky. Navíc je to také ideální rychlý koláč pro naše děti, aneb takové rozloučení se s prázdninami, které dnes končí.

 

Potřebujeme

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 20 dkg cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce kakaa

 

  • ostružiny
  • mandlové plátky

 


drobenka

  • polohrubá mouka + cukr krupice + máslo - v poměru 1 : 1 : 1

 

  • tuk a mouka na vymazání plechu

 

Nejprve si řádně vymažeme a vysypeme plech. Troubu předehřejeme na cca 180 stupňů. Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, mléko, olej a vejce a vše promícháme. 2/3 vzniklého těsta nalejeme na vymazaný plech. Do zbývající 1/3 těsta poté přimícháme lžíci kakaa a cik cak naneseme na světlé těsto. Poklademe řádně omytými a okapanými ostružinami (doporučuji nešetřit, čím více ovoce, tím lépe).

Připravíme si drobenku, která se skládá z polohrubé mouky, cukru a másla v poměru zhruba jedna ku jedné ode všeho, rukou propracujeme, a poté jakoby posypeme připravený koláč. (malá vychytávka, pokud nemáte doma máslo, krásně se dá nahradit olejem, postup je takový, že smícháme mouku s cukrem a postupně přidáváme opatrně olej do požadované konzistence).

Nakonec celý takto připravený koláč posypeme mandlovými plátky a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba půl hodiny, řídíme si zkušenostmi s vlastní troubou, přece jen každá peče trošku jinak. Zda je koláč hotový zjistíme pomocí špejle, pokud je suchá, koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Na závěr mírně pocukrujeme a nakrájíme.

 

 

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Štrůdl z piva

    Blíží se víkend, který už bude tentokráte stříbrný, čeká nás totiž třetí adventní neděle. Pečení cukroví je v plném proudu a asi většina z nás...

  • Kremrole s jablečným sněhem

    Kremrole neboli trubička je sladký cukrářský výrobek , má tvar válce (německy Rolle), kdy těsto nařezané na proužky vhodné délky, je...

  • Kuchařky, pozor z jakých ořechů upečete vánoční cukroví!

    Zvolit správné ingredience do cukroví může být občas oříšek. Zvlášť, když chcete upéct svému muži či partnerovi takové ořechové cukroví,...

  • Marokánky

    Maro kánky Petra Novotného, tak by se dal nazvat dnešní recept. Ať je ale původním autorem kdokoliv, jisté je jen to, že chutnat budou vždy a...

Náš tip