Čokoláda - historie sladkého tajemství
Horká, sladká , tmavá, světlá, s oříšky, s náplní i bez, takovou známe čokoládu dnes. Jaký je ale původ teto sladkosti, která neodmyslitelně patří k našemu životu stejně tak, jako auto, telefon nebo zubní kartáček?Afrodiziakum, lék nebo náboženský symbol?
Spletitý osud kakaovníku krůček po krůčku rozplétají autoři Sophie a Michael D.Coe v knize "Čokoláda - historie sladkého tajemství". A že to s čokoládou nebylo tak jednoduché, zjistíte hned na začátku.
Podniknete výlet do historie, do dob Olmeků a Mayů a jejich kakaových rituálů, naučíte se připravovat kakao na lacadónský posvátný způsob.
Nahlédnete do kuchyně Aztéků a také zjistíte, že roku 1545 by vám 100 kakaových bobu stačilo na pořízení jedné krůty nebo celé stovky rajských jablíček. Navštívíte dvůr krále Slunce, Ludvíka XIV., odhalíte léčivé účinky čokolády i italské čokoládové experimenty.
Stránku po stránce procestujete s čokoládou téměř celou Evropu, abyste se nakonec dostali do 19.století, kdy se do té doby elitní čokoládový nápoj stal dostupným pro všechny a zúčastnili se jeho přeměny v první čokoládovou tabulku.
Málokoho nechává čokoláda chladným. Ať už v podobě tyčinky, kakaového prášku či nápoje je nám čokoláda věrným průvodcem a důverníkem, jehož původ se vyplatí poznat.
Sophie D. Coe - Michael D. Coe
Historie sladkého tajemství
Z anglického origiánlu "The True History of Chocolate" přeložila Hana Nováková
v roce 2000 vydalo nakladatelství Pragma, www.pragma.cz
Další recepty
-
Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
Pašijový nebo-li svatý týden pokračuje, kdy toto období se značně projevuje také v kuchyni, jelikož...
-
Tradice na talíři: Velikonoční recepty z české kuchyně
Velikonoce jsou časem nových začátků, jarního probuzení, a často také rodinných setkání...
-
Velikonoce po francouzsku: ozvláštněte sváteční tabuli snadno a stylově
Nudí vás tradiční velikonoční recepty bez nápadu, ale nechcete na poslední chvíli...
-
Strava na Zelený čtvrtek: Oživení tradice
Před sebou máme Zelený čtvrtek. V tento den se má jíst především zelená strava, a to od...
Oblíbené recepty
- Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace
- Přezrálé banány nevyhazujte! Upečte z nich lahodnou buchtu
- Připravte se na jaro včas. Velikonoční pečeně na rozmarýnu. Tradiční chuť po řadu generací
- Krémová květáková polévka patří na sváteční stůl. Jeden talíř nikdy nestačí!
- Zdravá večeře? Lehký avokádový salát
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)