Švestky hezky česky
Lenka Požárová, zapálená kuchařka a sběhlá daňová poradkyně, hrne na pulty knihkupectví, obchodů se zdravou výživou i supermarketů (ano, tam všude je seženete) jednu originální monotematickou kuchařku za druhou. Čeští milovníci a milovnice jednoduché a přitom originální kuchyně, si tak už mohli pochutnat na hravých kuchařkách dýňových, špenátových, mrkvových a chřestových. Teď, na prahu jejich sezóny, vychází v pořadí už pátá kuchařka, věnovaná švestkám.Švestky jsou sice typicky české, ale s výjimkou pár buchet, povidel a slivovice se v běžné kuchyni zas až tak moc nechytají. Jak ale dokazuje Lenka Požárová, nemusejí být na věky odsouzeny jen k této klasické trojkombinaci. Švestky si totiž výborně rozumí i s bílým a jehněčím masem, rybami, ořechy a sýry a sem tam i nějakou zeleninou.
I když v knize převažují především sladké recepty (pečené i nepečené, buchty a koláče některé z nich nápadně připomínají českou klasiku, jiné zase příjemně překvapí), švestkově modrá kuchařka obsahuje i masové, zeleninové a malé slané dobroty. Švestky - čerstvé i sušené - tvoří většinou originální třešničku na dortu, maličkost, která dodá na první pohled obyčejnému jídlu šmrnc.
Rozhodně jde o výbornou inspiraci, protože švestky, zdá se, dokážou oživit především masové dobroty všude tam, kde zavládla nuda kulinářského stereotypu. Všechny recepty jsou samozřejmě tradičně doplněny historkami ze zákulisí a tipy, jak uvedené recepty ozvláštnit nebo obměnit. Viditelně měly u minulých kuchařek úspěch, protože tentokrát je najdeme snad u každého z receptů. Kniha opět vychází v praktické kroužkové vazbě a originální grafiku doplňují i krásné fotky všech jídel, které rozhodně nedoporučuji prohlížet si s prázdným žaludkem.
Jediné, co mi jako ctitelce nemasitých pokrmů na nové švestkové kuchařce z řady Což takhle dát si... trochu chybí, je větší počet zeleninových receptů. Ještě, že jsem taky tak na sladké - myslím, že množství lákavých sladkých receptů mi ten nedostatek vynahradí. Otázkou jenom zůstává, co na to moje postava...
Ze švestkových receptů Lenky Požárové vybíráme:
Kuře na badyánu /s vínovýma švestkama/
pro 4 osoby, příprava 25 minut + 20 minut pečení
4 ks kuřecích prsíček (po 150 g), 600 g brambor, 200 g čerstvých vypeckovaných švestek, 200 ml červeného vína, 4 hvězdičky badyánu, 1 lžička bramborového škrobu, olej, sůl, jarní cibulka na ozdobu
Brambory pokrájejte na silnější plátky, rozložte na plech vyložený pečícím papírem (mohou se částečně překrývat) a pečte při teplotě 200 stupňů Celsia asi 20 minut.
Kuřecí řízky osolte a opečte na troše oleje nebo ogrilujte z obou stran dozlatova.
Švestky pokrájejte na čtvrtky, zalijte vínem, přidejte badyán a poduste asi 3 minuty. Badyán vyndejte a vmíchejte škrob, aby tekutina mírně zhoustla.
Kuřecí řízky a švestky rozložte na talíře. Podávejte s plátky pečených brambor, ozdobte jarní cibulkou.
Tip: Vínové švestky zkuste na talíři posypat trochou strouhaného perníku.
Pohankový štrúdlík /provoněný skořicí/
2 nohavice, příprava 25 minut + 20 minut pečení
500 ml mléka, 400 g listového těsta, 200 g čerstvých vypeckovaných švestek, 200 g pohanky, 30 g hnědého cukru, 1 lžíce skořice, mouka na pomoučení
Na ozdobu: 60 g vlašských ořechů, 20 g másla, javorový sirup nebo med
Pohanku s mlékem přiveďte k varu, snižte teplotu, přidejte skořici, cukr a vařte asi 5 minut do zhoustnutí.
Do vlažné pohanky vmíchejte půlky švestek (velké švestky rozčtvrťte) a směs navršte na okraj poloviny rozváleného listového těsta.
Těsto srolujte do štrúdlu a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Stejně postupujte i u druhé půlky listového těsta. Pečte asi 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia (v horkovzdušné na 180 stupňů Celsia).
Před podáváním opečte ořechy dozlatova pár minut na másle. Štrúdlík rozkrájejte na porce, ozdobte ořechy a pokapejte javorovým sirupem.
Lenka Požárová: Což takhle dát si... švestky, www.zapalena-kucharka.cz
Další recepty
-
Rychlá bramborová polévka s medvědím pestem, která zažene hlad!
Rychlá polévka, která zažene hlad. Brambory mají totiž díky obsažené vláknině jeden...
-
Talíř plný lahodné zeleniny aneb jarní směs z Toskánska. Skvělý oběd plný zdraví!
Plný talíř zeleniny je pro některé ta nejlákavější představa skvělého jídla, pro...
-
Kuřecí nudličky s rajčaty. Jednoduchý pokrm doplněný o chuť smetany
Kuřecí nudličky na rajčatech jsou skvělou volbou pro rychlý a chutný oběd či večeři. Tento jednoduchý recept...
-
Vláčná tvarohová buchta zpříjemní ranní vstávání
V ledničce ležel osamělý tvaroh. Co s ním? Pobíhat po kuchyni po práci se málokomu z nás chce, takže...
Oblíbené recepty
- Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
- Jednoduché recepty s vařenými vejci aneb jak využít zbylá velikonoční vajíčka
- Co k obědu na Škaredou středu? Potrhané bramboráky!
- Oblíbený recept našich babiček? Pampeliškový sirup, který nesměl chybět v žádné domácnosti
- S novinkou značky Panzani připravíte excelentní jídla. Vyzkoušejte pár receptů
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)