Babinet.cz  /  Recepty  /  DOPORUČUJEME: Cornflakes s GOJI

DOPORUČUJEME: Cornflakes s GOJI

10.9.2006 - Redakce Babinet
Že jsou cereálie vhodným doplňkem stravy nemusíme zdůrazňovat. Kukuřičné lupínky si řada z nás oblíbila především ke snídani, zalité mlékem či smíchané s jogurtem. Svoji zdravou snídani můžete však ještě vylepšit. A jak? Přidejte si k lupínkům GOJI. Zní to záhadně, ale vězte, že nejde o nic špatného. Ba naopak.Goji /čtěte: godži/ jsou sušenými plody kustovnice (lycium chinensis). Pyšní se světle červenou barvou a jsou velké asi jako sušené hrozinky. Při kontaktu čerstvých Goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání. Proto jsou při sklizni lehce setřeseny na plachty a poté usušeny v polostínu, dokud neztratí většinu vody. Proces sušení je velmi šetrný a striktně se vyhýbá umělému dosoušení a jakémukoliv použití chemikálií. Goji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry a proto si po vysušení nezachovávají měkkost a jsou tedy po otevření balení křupavé. Absorbují však dobře vlhkost, stačí do sáčku vložit čerstvý plátek jablka. Goji za den vlhkost absorbují a jsou měkké. Spolehlivě však změknou i po několika dnech, kdy je sáček otevřený - absorbují vlhkost ze vzduchu.
Víte, že...?
* Goji obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin, 21 stopových prvků a jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na Zemi.
* Plody kustovnice čínské jsou bohatější na betakaroten než mrkev, při stejné váze obsahují mnohonásobně více vitaminu C než pomeranče a také vitamíny B1, B2, B6 a E.
* Mají protizánětlivý činitel betasisterol a unikátní skupinu lycium polysacharidů, které odstraňují volné radikály, čímž zpomalují proces stárnutí, posilují imunitní systém a stimulují podvěsek mozkový k vylučování regenerativního růstového hormonu.
* Muži při problémech s potencí užívali goji nebo likér z nich připravený, aby byli vitálnější.
Na první ochutnání příjdou nasládlé a přitom mírně nahořklé - chutí podobné šípkům. Jejich vitamínový obsah vám však vyrazí dech a smícháte-li je s cornflakes, vytvoříte báječnou, osvěžující kombinaci. Goji jsou tradiční čínskou medicínou považovány za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, sílu a sexuální potenci. První zmínku o jejím užívání byste našli již kolem roku 100 našeho letopočtu. Podle tradiční medicíny mají kou-čchi sladkou chuť, neutrální povahu a působí na meridiány jater a ledvin, vyživují krev, rozhojňují jin i jang, tonifikují játra a ledviny, zvlhčují plíce a také zlepšují zrak, jehož ostrost podle tradiční čínské medicíny závisí právě na stavu jater. Navíc tyto červené bobulky zpomalují stárnutí. Moderní výzkumy čínských vědců poukazují na schopnosti udržovat a podporovat harmonický buněčný růst a obnovovat a opravovat DNA. Antiperoxidací volných radikálů vrací elektrické parametry buněčných membrán do normálního rozsahu. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme s šípky. Goji lze přitom sníst i po vyluhování. Vědci tvrdí, že pro dosažení blahodárných účinků stačí konzumovat 10 až 30 gramů denně, což odpovídá malé hrsti.
  • Naše redakce vyzkoušela Goji zcela obyčejně - přimíchali jsme je ke kukuřičným lupínkům a zalili mlékem. Chutnaly báječně!
  • Goji můžete konzumovat i samotné jako mimořádně zdravou svačinku, nebo je zkuste přidat do ovocných koktejlů a šejků.   Jak a kde GOJI pořídit? Objednat si je přímo přes internet můžete v e-shopu Biosféra.cz. Balení Goji redakci FoodLife.cz poskytl e-shop Biosféra.cz. ________________________________________________________________

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz