Babinet.cz  /  Recepty  /  Bretaňské kuře

Bretaňské kuře

7.9.2005 - Redakce Babinet
  • 1 kuře
  • 3 jablka
  • 14 velkých lístků bazalky
  • sůl
  • 8 lžic calvadosu
  • 50 g másla
  • 125 ml cidre (jablečného vína)
  • 100 g kysané smetany
  • čerstvě mletý bílý pepř
Kuře omyjeme a osušíme. Pak jej uvnitř i zevně osolíme. Jedno z jablek oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřinec, dužninu nadrobno nakrájíme a spolu se 4 lístky bazalky naplníme do kuřete. Otvor zašijeme nití. Kuře vložíme do pekáče. Rozpůlíme lístky bazalky a opatrně zasuneme pod kůži stehen a prsíček. Kuře podlijeme 4 lžícemi calvadosu a si 30 minut necháme odležet. Občas přelijeme calvadosem. Rozpustíme máslo a 4 lžícemi kuře polijeme. Pekáč zakryjeme a dáme do předehřáté trouby na 225 stupňů Celsia, pečeme asi 35 minut. Poté kuře obrátíme. Zbylá jablka oloupeme, rozpůlíme, vyřízneme jádřinec. Do každé polovice jablka vložíme po 1 lístku bazalky a půlkami obložíme kuře. Polijeme zbylým calvadosem, pokapeme zbytkem másla a přikryté pečeme dalších 20 minut. Hotové kuře s jablky přeložíme na předehřátou mísu a udržujeme teplé. Vypečenou šýávu rozvaříme s jablečným vínem, procedíme a zbavíme tuku. Vmícháme zakysanou smetanu a trochu povaříme. Omáčku osolíme a opepříme a podáváme ke kuřeti zvlášť.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz