Babinet.cz  /  Recepty  /  Kaštanový krém (Créme de marrons)

Kaštanový krém (Créme de marrons)

13.11.2006 - Redakce Babinet
500 g jedlých kaštanů, 1 chemicky neošetřený citrón, 250 ml suchého bílého vína, 100 g cukru, 2-3 lžíce třešňovice nebo calvadosu, 150 g kysané smetany, případně 4 čerstvé fíky (lze vynechat) Jedlé kaštany kolem dokola nařízneme a vaříme v dostatečním množství vody asi 30 minut. Poté je scedíme a ihned oloupeme.
Citrón omyjeme, osušíme a ostrouháme z něj kůru.
Kaštany s vínem, cukrem, citronovou kůrou uvedeme do varu a vaříme je v nezakrytém hrnci tak dlouho, až se dalí snadno rozmáčknout vidličkou.
Necháme je chvíli vychládnout a rozmixujeme. Přitom postupně po kapkách přidáváme třešňovici nebo calvados.
Kaštanové pyré protlačíme sítem a po lžících do něj zašleháváme kysanou smetanu. Krém musí být hladký a napěněný.
Hotový krém postavíme alespoň na 1 hodinu do chladu. Poté ještě jednou prošleháme a kopečky krému upravíme na dezertní talířky.
Máme-li fíky, nakrájíme je na plátky a ozdobíme ji mi krém.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz