3 pomeranče, 3 citrony, 6 vajec, špetka soli, 100 g třtinového cukru, 300 g měkkého másla, 1/4 lžičky mleté vanilky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, máslo na vymaštění, mouka na vysypání
Navíc: 3 lžíce meruňkové zavařeniny, 1 lžička javorového sirupu, 1 pomeranč
Dva pomeranče a dva citrony okrájíme až na dužinu. Dužinu nakrájíme na malé kousky a pokud možno zbavíme dělící blány. Ze zbývajícího pomeranče vylisujeme šťávu.
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a soli ušleháme pevný sníh. Přišleháme asi třetinu třtinového cukru.
Máslo utřeme do pěny se zbývajícím třtinovým cukrem a vanilkou. Postupně přidáváme a utřeme žloutky, až je hmota stejnoměrně žlutá. Střídavě po částech přidáváme mouku, citronovou a pomerančovou šťávu. Lehce přimícháme bílkový sníh a kousky pomeranče a citronu.
Hmotou naplníme vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou formu na biskupský chlebíček o délce 30 cm. Formu dáme na spodní lištu studené trouby a zapneme na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně na 160 stupňů). Pečeme asi 75 minut. Až špejli zapíchnutou do chlebíčku vytáhnete suchou, je chlebíček hotový. Vyjmeme jej z trouby a necháme 10 minut ve formě stát.
Rozehřejeme zavařeninu, přimícháme javorový sirup. Chlebíček vyklopíme na drátěnou podložku a ještě horký potřeme zavařeninou. Necháme vychladnout.
Před podáváním oloupeme pomeranč, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky, odstraníme jádra a bílou kůži. Chlebíček podáváme s plátky pomeranče.
-
Kuřecí kari s ananasem: Exotická symfonie chutí na talíři
Představte si kulinářský výlet do exotických krajin, aniž byste museli opustit pohodlí domova. Tento recept...
-
Milujete rychlý fast food? Kuřecí stripsy krok za krokem zvládne hravě doma i začátečník
Jak se všeobecně ví, muži dokážou v kuchyni leckdy kouzlit, ne nadarmo je většina šéfkuchařů...
-
Chalupářský boršč: Selská pochoutka s klobásou
Boršč je hustá polévka, která patří k ruské, ukrajinské i polské klasické...
-
Rybí filé na česneku. Rychlý a snadný pokrm, který ocení i děti
Ryby jsou nezbytnou součástí jídelníčku každého člověka, což je věc již všem známá....
Oblíbené recepty
- Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
- Jednoduché recepty s vařenými vejci aneb jak využít zbylá velikonoční vajíčka
- Oblíbený recept našich babiček? Pampeliškový sirup, který nesměl chybět v žádné domácnosti
- Stonky plné chuti: Rebarbora jako inspirace pro každého kuchaře
- Co k obědu na Škaredou středu? Potrhané bramboráky!
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)